Ca și irisul sau amprenta, ritmul cardiac este unic, și acum poate fi folosit ca și metodă de identificare. Cel mai important, recunoașterea persoanelor se poate face de la distanță.
Un nou dispozitiv dezvoltat pentru Pentagon detectează semnătura cardiacă unică, folosind un laser infraroșu. În prezent, raza de acțiune a dispozitivului este de 219 de metri, însă aceasta va putea fi mărită prin folosirea unor lasere mai puternice.
Alte tehnici biometrice cu rază lungă de acțiune includ analiza mersului, care identifică pe cineva prin modul în care se deplasează, sau analiza facială. Însă aceste metode nu pot garanta identificarea precisă a unei persoane, spre deosebire de semnătura cardiacă. Aceasta este unică pentru fiecare dintre noi și, în plus, nu poate fi modificată sau deghizată.
În prezent, cea mai utilizată metodă de identificare biometrică de la distanță este recunoașterea facială. Dar, pentru a fi acurată, tehnica are nevoie de un unghi frontal de ‘citire’ a feței, care poate fi dificil de obținut, mai ales când se folosesc drone. Recunoașterea facială poate fi, de asemenea, îngreunată de barba, ochelarii de soare sau căștile subiectului.
Vibrometria cu laser
Senzorii de contact în infraroșu sunt adesea utilizați în medicină pentru a înregistra automat pulsul pacientului. Ei funcționează prin detectarea modificărilor în reflectarea luminii infraroșii provocate de fluxul sanguin. Prin contrast, noul dispozitiv, numit Jetson, utilizează o tehnică cunoscută ca vibrometrie cu laser, ce detectează mișcările de suprafață cauzate de bătăile inimii. Aceasta funcționează prin haine tipice, cum ar fi o cămașă și o jachetă, dar nu și prin haine mai groase, cum ar fi un palton.
Jetson extinde această abordare prin adaptarea unui alt dispozitiv, care este de obicei utilizat pentru a verifica vibrațiile de la distanță în structuri precum turbinele eoliene. Pentru Jetson a fost adăugat un stabilizator special, astfel încât o rază laser invizibilă să poată fi menținută pe o țintă. Este nevoie de aproximativ 30 de secunde pentru a se obține identificarea, astfel încât în prezent dispozitivul este eficient numai în cazul în care subiectul nu este în mișcare.
Cercetătorii susțin în unanimitate că abordarea cardiacă este mult mai robustă decât recunoașterea facială. „Comparativ cu recunoașterea facială, biometria cardiacă este mai stabilă și poate atinge o acuratețe de peste 98%.”
O limitare actuală în utilizarea pe scară largă a acestei tehnici este lipsa unei baze de date cu semnături cardiace, dar chiar și așa sistemul are utilizările sale. De exemplu, o persoană al cărei ritm cardiac a fost înregistrat în timp ce comitea o ilegalitate va putea fi identificată cu ușurință ulterior, pe parcursul diverselor acțiuni ale poliției. Dar, evident, odată cu descoperirea acestui dispozitiv, bazele de date biometrice existente în întreaga lume vor fi completate și cu semnături cardiace.
Această tehnologie ar putea fi foarte utilă și în medicină. De exemplu, un medic ar putea identifica diverse afecțiuni cardiace de la distanță, iar spitalele ar putea monitoriza starea pacienților fără a fi nevoie ca aceștia să fie conectați la aparate.
Citeste și: Sunetul și căldura vor putea fi redirecționate cu precizie