Un studiu MIT (Massachusetts Institute of Technology) concluzionează că tehnologia laser existentă permite emiterea unui semnal luminos suficient de puternic pentru a atrage atenția pe distanțe de până la 20.000 de ani lumină.
Dacă inteligența extraterestră există undeva în galaxia noastră, tehnologia laser disponibilă la momentul actual ar puta fi, în principiu, transformată într-un „far” al planetei – un laser suficient de puternic pentru a atrage atenția până la 20 000 de ani lumină distanță.
Cercetarea, pe care autorul James Clark o numește „studiu de fezabilitate”, a fost publicată în „The Astrophysical Journal”. Constatările sugerează că, dacă un laser cu intensitate de 1 până la 2 megawați ar fi focalizat printr-un telescop masiv de 30-45 de metri și orientat spre spațiu, raza (în infraroșu) ar fi suficient de puternică pentru a se diferenția de lumina Soarelui.
Un astfel de semnal ar putea fi detectat ușor de către civilizații extraterestre, dacă acestea există în sisteme solare apropiate, cum ar fi Proxima Centauri – cea mai apropiată stea, sau Trappist-1, o stea aflată la 40 de ani-lumină distanță față de Pământ. Această stea este orbitată de șapte exoplanete, dintre care trei sunt potențial locuibile.
Semnalul luminos ar putea fi folosit pentru a trimite un mesaj scurt, sub formă de impulsuri asemănătoare codului Morse.
„Dacă am reuși să contactăm o civilizație extraterestră și am începe să comunicăm, am putea emite mesaje cu o rată de transmisie de aproximativ câteva sute de biți pe secundă, care ar ajunge acolo în câțiva ani”, spune J. Clark, de la Departamentul de Aeronautică și Astronautică al MIT, autor al prezentului studiu.
Această metodă de a contacta civilizații extraterestre poate părea forțată, dar Clark consideră că ar putea fi ușor realizată, prin combinarea și dezvoltarea tehnologiilor existente.
Scenarii posibile
„Am vrut să văd dacă aș putea să folosesc toate tipurile de telescoape și lasere de care dispunem în prezent, pentru a produce un semnal detectabil”, spune Clark.
El a început cu un design simplu, ce implică doar un laser cu infraroșu de mare putere și un telescop, prin care laserul este focalizat. Obiectivul era emiterea unui semnal în infraroșu de cel puțin 10 ori mai puternic decât a emisiile în infraroșu ale Soarelui. Un astfel de semnal intens ar putea fi recepționat cu ușurință, „în orice analiză sumară a unei inteligențe extraterestre”.
În studiu au fost analizate posibile combinații de lasere și telescoape de diferite puteri și dimensiuni, și s-a constatat că un laser de 2 megawați, focalizat printr-un telescop de 30 de metri, ar putea produce un semnal suficient de puternic pentru a fi ușor detectat de către posibile civilizații extraterestre din Proxima Centauri, la 4 ani-lumină distanță de Terra.
În mod similar, un laser de 1 megawatt, focalizat printr-un telescop de 45 de metri, ar genera un semnal foarte clar pentru posibilii locuitori ai sistemului planetar TRAPPIST-1, la aproximativ 40 de ani-lumină distanță.
„Laserul ar putea fi detectabil până la 20.000 de ani-lumină distanță”, a adăugat autorul studiului.
Ambele scenarii necesită un nivel tehnologic care a fost deja atins.
De asemenea, s-a constatat că un telescop de 30 de metri lungime, necesar experimentului, ar avea același potențial ca și orice alt observator astronomic existent. În plus, sunt deja în derulare proiecte de construcție ale unor telescoape masive, precum Giant Magellan (24 de metri), și The Extremely Large Telescope, (39 de metri), ambele în Chile.
Autorul studiului recunoaște că un laser megawatt ar genera ceva probleme de siguranță. Un astfel de fascicol ar produce aproximativ 800 de wați putere pe metru pătrat, care se apropie de cea a Soarelui, ce generează aproximativ 1300 de wați pe metru pătrat.
„Cea mai bună locație pentru amplasarea dispozitivului ar fi pe partea întunecată a Lunii”, spune Clark. „Acesta a fost doar un studiu de fezabilitate. Indiferent dacă e sau nu o idee bună, testul va fi efectuat în viitorul apropiat.”
Reversul – putem recepta eventuale semnale trimise de extratereștri?
După ce a stabilit că posibilitatea comunicării prin tehnologie laser este fezabilă din punct de vedere tehnic, Clark a analizat apoi „în oglindă” situația, gândindu-se dacă tehnologia noastră actuală ar putea detecta un astfel de semnal în infraroșu, de proveniență extraterestră. El a descoperit că un telescop cu diametrul de peste 1 metru este capabil să detecteze un semnal luminos similar, și că poate localiza cu exactitate direcția din care acesta vine.
Studiul de față va încuraja cu siguranță dezvoltarea tehnologiilor de emisie/recepție în infraroșu, nu numai pentru posibilitatea de a detecta semnale ale unor civilizații extraterestre, ci și pentru a identifica elementele componente ale atmosferelor unor exoplanete – care ar putea constitui indicii despre prezența sau absența vieții.
„Cu metodele și instrumentele de cercetare actuale, este puțin probabil să ne putem imagina o modalitate de comunicare cu civilizații extraterestre avansate, presupunând că acestea există și transmit semnale”, spune Clark.
„Cu toate acestea, cu cât vom studia mai mult emisiile în infraroșu ale exoplanetelor, în scopul detectării vieții așa cum o știm noi, putem fi mai siguri că, dacă ET va telefona, îl vom detecta. „
Vezi studiul complet – Detecția optică a laserului cu tehnologie pe termen scurt la distanțe interstelare”, Astrophysical Journal, 2018; DOI: 10,3847 / 1538-4357 / aae380.
Citește și: Navele spațiale din viitor ar putea funcționa cu apă